Premierul rus Vladimir Putin şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene nu au reuşit să cadă de acord astăzi la Bruxelles asupra unui pachet de energie comun. Cei doi încearcă să ajungă la un compromis.
După o întâlnire tête-à-tête de o oră premierul Putin şi preşedintele Barroso s-au contrazis când au vorbit despre ultimii paşi pe care cei doi parteneri trebuie să-i ia pentru a încheia un acord.
Barroso, menţionând că energia este elementul-cheie în relaţiile dintre UE şi Rusia, a spus că noua legislaţie pentru pachetul de energie care vizează Rusia şi statele membre UE este "separator", adică prevede ca producătorii de gaz natural să nu fie aceeaşi cu transportatorii.
Putin vrea să controleze singur transportul gazelor naturale prin ţevi şi nu doreşte să "lase UE să se pună în faţa intrării", spunând că astfel de legislaţie este "confiscare de proprietate" şi ar duce la creşterea preţului gazului natural.
Barroso a spus: "Da, am avut într-adevăr în trecut divergenţele noastre însă acum vrem să arătăm că le putem rezolva împreună, pentru că noi şi Rusia avem interese comune". Preşedintele CE a spus că UE are nevoie de Rusia şi îşi doreşte ca aceasta să rămână principalul partener în comerţul cu gaz natural. "Desigur, statele membre plătesc mult, chiar foarte mult şi bine aceste resurse, deci interesul este de ambele părţi," a spus Barroso, râzând.
Rusia vrea conductele de gaz
"Divergenţele" la care se referă Barroso ar putea avea legătură cu propunerea de legislaţie care ar controla comerţul cu energie între Rusia şi UE. Cei doi lideri au căzut de acord să întocmească un set de reguli care să se aplice resurselor energetice europene, investiţiilor şi comerţului, însă Putin consideră că "paragraful 1 al articolului 44 contrazice acordul", şi reprezintă de fapt "o confiscare de proprietate". Rusia îşi doreşte nu numai să