O stafie umblă prin politica României: stafia unui nou partid, imaculat şi detaşat de tot ceea ce a fost până acum.
Publicul pare că îl aşteaptă şi îl doreşte (rămâne de văzut dacă îl va şi vota). Primul care "s-a băgat" (după cum spune Cristian Ghinea) a fost Dan Diaconescu. Dar cei cărora li se adresează sunt foştii alegători ai PRM, cărora Vadim Tudor li se pare uzat, îmbătrânit şi zaharisit. Majoritatea nemulţumiţi lor provin însă din rândul celor care au votat cu PDL şi Traian Băsescu. În lipsa unor sondaje credibile, nu pot decât să bănuiesc că aceşti oameni nu vor să migreze nici către liberalii lui Antonescu şi nici către social-democraţii lui Ponta. Studiile sociologice publicate până acum arată că PSD, după un an şi jumătate în opoziţie, beneficiază de o intenţie de vot mai mică sau egală cu cea din 2008.
SONDAJCredeți că înființarea unui nou partid este o idee bună?Da Nu Nu ştiu/Nu răspund Rezultate
Discuţia despre o nouă formaţiune politică a pornit de aproape un an. Conducerea trebuie să fie selectată de "jos în sus", recomandă Alina Mungiu-Pippidi. Să fie de centru-dreapta şi să reprezinte clasa de mijloc urbană, propune Cristian Ghinea. Mircea Cărtărescu s-ar mulţumi cu un "partid mic, deocamdată fără pretenţii de ascensiune la putere, (...) un partid cu care să mă pot identifica, pe care să-l pot vota ştiind că nu are şanse, dar măcar s-o fac cu inima împăcată". Iar Dan Tapalagă crede că "generaţia activă şi onestă are nevoie de noi reprezentanţi, care să înlocuiască actualul sistem corupt de putere". Mai mulţi dintre cei care susţin înfiinţarea acestui nou partid şi-au propus să o convingă pe Monica Macovei să preia iniţiativa.
La întrebarea lui Cristian Ghinea - "v-aţi băga?" - aş răspunde: să mai vedem. Pentru început, sunt sceptic în ceea ce priveşte capacitatea de a trece peste barierele administrative puse la înf