Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spune că autoritățile pregătesc prelungirea termenelor de plată de la 210 zile, cât este în prezent, la peste 300. Dacă intenția se materializează, peste 2.000 de medicamente generice ce se adresează tuturor ariilor terapeutice riscă să iasă de pe piaţă.
„Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România protestează vehement împotriva unei astfel de decizii care ar duce la imposibilitatea susţinerii pieţei farmaceutice de către producători, şi ar periclita accesul la tratament pentru milioane de români”, se arată într-un comunicat al APMGR.
În prezent, termenele de plată cumulează deja peste 300 de zile la producător, pe seama căruia se transferă practic cea mai mare parte din eforul financiar al finanţării pieţei farmaceutice. Celor 210 zile stipulate de lege li se adaugă între 30 şi 60 de zile – perioada în care se acceptă documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile – necesare decontărilor pe lanţul de distribuţie; în plus, multe dintre documentele justificative ale farmaciilor nu sunt primite la plată, fiind reportate pentru o dată ulterioară incertă. „Dacă proiectul pe care îl are în plan Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi implementat, atunci producătorii ar putea primi banii cuveniţi pentru medicamentele livrate, după mai mult de un an!”, spun reprezentanții Asociației.
Producătorii români de medicamente generice spun că ei ar fi cei mai afectaţi, întrucât au preţurile cele mai mici şi adaosurile semnificativ mai reduse decât în cazul medicamentelor originale. „Fapt ce îi face să fie principala resursă de susţinere a accesului larg la tratament dar, totodată, îi face să fie şi extrem de vulnerabili la orice nouă presiune financiară. În condiţiile în care acoperă aproximativ două treimi din piaţă, în vo