Factori care ţin de stilul de viaţă, dar şi bolile psihice, cele neurologice şi unele afecţiuni cronice pot provoca tulburări de somn. Adesea, insomniile accentuează simptomele bolilor de bază şi conduc la complicaţii ce afectează şi mai mult calitatea vieţii.
Foarte multe afecţiuni psihice au ca simptom insomnia de diferite grade. „Aş putea spune că insomnia este prezentă în toate afecţiunile psihice, de la nevroze până la depresie psihotică şi la schizofrenie", explică prof. dr. Florin Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit specialistului, deşi sunt semne clare ale unor tulburări, insomniile nu ajută foarte mult în stabilirea diagnosticului în bolile psihice.
Totuşi, persoanele cu schizofrenie au somnul întrerupt, la fel şi persoanele care suferă de anxietate, tulburări afective, obsesiv-compulsive şi cele cu dependenţă de alcool. În cazul depresiei, insomniile pot apărea înainte ca persoana să experimenteze schimbări de dispoziţie.
În tulburarea afectivă bipolară, durata de somn poate fi redusă şi, de asemenea, poate fi un indiciu pentru diagnostic. „Sunt cazuri de tulburare bipolară în care somnul lipseşte şi câte o săptămână şi asta epuizează atât personajul în cauză, cât şi anturajul acestuia", explică psihiatrul Florin Tudose.
Anxietatea dă vise înfricoşătoare
De asemenea, potrivit specialistului, anxietatea poate avea impact şi asupra somnului, adică visele pot fi înfricoşătoare şi, din acest motiv, persoana se poate trezi de mai multe ori pe noapte, iar somnul poate fi insuficient. În cazul consumatorilor cronici de alcool, somnul de tip REM, adică etapa în care se formează visele, este redusă şi, timp de mai mulţi ani, foştii alcoolici suferă de tulburări de somn, chiar şi după vindecarea dependenţei.
„Ei îşi distrug mecanismul somnului, alternanţa veghe-somn şi la fel f