Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat, ieri, la bilanţul pe anul trecut al instituţiei pe care o coordonează, că 2010 a fost anul în care s-au finalizat cele mai multe dosare. Numărul de dosare soluţionate a fost cu aproape 36 de procente mai mare faţă de anul 2009.
Anul trecut, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 937 de persoane, dintre care 402 au ocupat funcţii de conducere, demnităţi publice şi control. Printre persoanele deferite Justiţiei de DNA se numără 11 demnitari,13 magistraţi, 19 avocaţi, 34 de poliţişti, 66 de jandarmi şi 18 comisari de Gardă Financiară.
Prejudiciul cauzat de către cei trimişi în judecată se ridică, conform DNA, la peste 210 milioane de euro, iar procurorii au instituit sechestru pe bunuri şi conturi de aproximativ 80 de milioane de euro.
Achitări
Au existat însă şi 34 de cazuri în care instanţele de judecată au decis achitarea definitivă a celor trimişi în judecată de DNA. 13 dintre cele 34 de persoane au fost achitate ca urmare a dezincriminării faptelor, în timp ce 154 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv de judecători.
Morar a admis că există probleme şi la achiziţiile publice din România, dar că DNA nu poate face audit pe fiecare contract, iar Fiscul şi Curtea de Conturi ar trebui să sesizeze "mai multe aspecte".