BCR a aprobat, de la începutul programului Prima Casă 3, credite în valoare de aproximativ 30 milioane euro, valoarea medie a unui împrumut acordat fiind de peste 40.000 euro, a anunţat, ieri, banca. "Preconizăm ca până la epuizarea plafonului alocat BCR pentru Prima Casă 3 să acordăm peste 1.500 de credite. (...) Programul Prima Casă a avut un rol benefic în economia României, încurajând piaţa rezidenţială în perioada pe care o traversăm", a declarat, într-un comunicat, Ştefan Coroianu, director executiv Direcţia Managementul Produselor Retail a BCR.
Banca acordă credite în euro atât pentru achiziţia, cât şi pentru construcţia de locuinţe, cu un avans minim de 5%. Rata dobânzii este exprimată în funcţie de EURIBOR la 3 luni plus o marjă cuprinsă între 3,75% şi 3,95%, în funcţie de istoricul pe care solicitantul îl are cu BCR.
BCR a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de 64 mil. euro pentru acordarea de credite în cadrul programului guvernamental Prima Casă 3. Banca a acordat, prin programele Prima Casă 1 şi 2, credite în valoare de peste 525 mil. euro. Guvernul a decis, în ianuarie, ca programul Prima Casă să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 mil. euro, care ar putea fi suplimentat în luna iulie pentru a doua parte a anului. Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011, de 200 mil. euro, reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 md. euro alocat programului "Prima Casă" în anii 2009-2010.
Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR la 3 luni plus maximum 2,5%. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
BCR a aprobat, de la înc