Şeful statului a insitat joi că este esenţială adoptarea noului Cod al Muncii, fiind necesară prin această reglementare reprezentarea a două interese fundamentale: al angajatului şi al angajatorului.
Traian Băsescu a prezentat şi poziţia României faţă de crarea Mecanismului de Stabilitate la nivelul UE, insistând pe obiecţiile ţării noastre, toate acestea fiind discutate joi cu preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy.
„Nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată după ce am văzut ce s-a întâmplat până acum şi sunt convins că portul Constanţa trebuie să fie o prioritate”, a mai subliniat Traian Băsescu. Redăm declaraţiile preşedintelui:
Mecanism European de Stabilitate
Competititvitatea UE în raport cu SUA este mai mică cu 25%; la rândul său competitivitatea României faţă de primele 15 state membre UE reprezintă doar 48%.
Aceasta nu mai este o problemă cu care să ne jucăm dacă vrem să dăm şanse românilor să trăiască într-o ţară care sa le aduca prospperitatea.
- criza ne-a trezit pe toţi la realităţi legate de cel mai important lucru: capacitatea UE de a sta în competiţia globală; de aici sunt două seturi de măsuri care se vor adopta la nivelul UE;
Avem nevoie de modificarea Tratatului Lisabona. România susţine modificarea Tratatului pentru a se putea crea acest Mecanism European de Stabilitate, iar în acest timp suntem foarte atenţi la ceea ce va însemna pentru România intrarea în zona euro.
- România are obiecţii la cheia de distribuire a contribuţiilor:
1. se propune o cheie care să ţină cont de 50% de PIB şi 50% de populaţie,
2. România are o contribuţie de 1% la buget şi 4% la populaţia UE.
Aplicarea cheii ar duce pentru România la 2,5 miliarde euro contribuţie la fiecare 100 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru România, care are nevoie de dezvoltare.
Pactul de competi