Prețul grâului a înregistrat în ultimele trei zile cel mai amplu declin după 2008, iar cotațiile porumbului și orezului sunt în scădere puternică din cauza speculațiilor că tensiunile din Orientul Mijlociu și Nordul Africii vor reduce cererea la nivel mondial, potrivit Bloomberg.Țările din regiunile menționate cumpără 32% din oferta mondială de cereale.
Grâul, porumbul, orezul și soia au înregistrat marți cea mai mare scădere permisă la bursa din Chicago, iar cerealele au continuat miercuri evoluția negativă, din cauza escaladării violențelor în Libia, potrivit agentiei Bloomgerg.
Liderii din Tunia și Egipt, cei mai mari importatori de grâu din lume, au fost deja înlăturați. Speculatorii, între care fondurile de hedging, și-au redus săptămâna trecută cu 20% pariurile pe creșterea prețului grâului.
Prețurile cerealelor au crescut luna trecută, susținute de achizițiile mari ale țărilor din Nordul Africii și Orientul Mijlociu în vederea majorării stocurilor și temperării protestelor declanșate parțial de costul mare al alimentelor.
Statele Unite, cel mai mare exportator de cereale din lume, anticipează creșterea cu 49% a livrărilor într-o perioadă de 12 luni care se va încheia în iunie, cel mai mare avans din ultimii 18 ani. "Piața anticipează că Orientul Mijlociu nu va mai importa până la calmarea situației. Piața își poate continua declinul din cauza evenimentelor", a declarat Jonathan Bouchet, analist la firma de brokeraj OTCex Group din Geneva.
Prețul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,4% la Chicago, la 7,8475 dolari pe busel (27 kilograme), după ce a coborât în timpul tranzacțiilor cu 4,9%. Grâul a fost cotat în ultimele trei ședințe în scădere cu 11%, cel mai amplu declin după martie 2008.
Porumbul cu livrare în luna mai a fost cotat în scădere cu 2,3%, la 6,7475 dolari pe busel. În ultimele trei zile prețurile au scăzu