Incompetența și corupția din vămi costă statul peste un miliard de euro pe an. Autoritățile de la frontieră reușesc să „vadă“ numai câteva procente din ilegalitățile care au loc sub ochii lor.
Fumătorii autohtoni consumă anual cam 32 de miliarde de țigări, arată datele marilor producători. Din care nouă miliarde (reprezentând cam 27-30% din produsele de tutun comercializate în România) sunt de contrabandă. Cât de bine își fac treaba autoritățile?
„În 2010, structurile ministerului au confiscat peste 205 milioane de țigarete, cu o valoare de piață de peste 20 de milioane de lei“, anunța ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș. Luate separat, datele raportate de Poliția de Frontieră (108 milioane de țigări de contrabandă) și de IGP (150 de milioane de țigări confiscate în primele nouă luni) ar putea indica un total de circa 300 de milioane de țigarete. De cealaltă parte, ANAF, prin Autoritatea Națională a Vămilor și Garda Financiară, a confiscat în primele trei trimestre ale anului trecut 132 de milioane de țigări. Cel mai probabil, cantitatea totală de țigări de contrabandă capturate în 2010 variază între 400 și 500 de milioane de bucăți.
Mai exact, 97-98% din produsele de tutun care ajung la frontieră pătrund în țară și cam 95% din ele ajung la consumatorii finali. Cifrele de mai sus ne pot oferi indicii și asupra câștigurilor ilegale aduse de corupția de la graniță. Dacă presupunem că numai jumătate (deci vreo patru miliarde de țigări, echivalentul a 20 de milioane de cartușe) din tutunul de contrabandă intră în țară cu șpaga „standard“ de un euro pe cartuș, rezultă un câștig anual de 20 de milioane de euro pentru vameșii și polițiștii de frontieră corupți.
Contrabanda cu țigări nu este, însă, decât cea mai vizibilă ilegalitate care are loc la frontierele României. Prezent într-o emisiune la TVR, Vasile Blaga, fost ministru de