Reţete mai vechi sau mai noi care au la bază legumele proaspete, peştele şi uleiul de măsline, reţete cărora doar o mână de specialist, cu gesturi pricepute, le poate brodi cantităţile exacte… Legumele proaspete, fructele, dar şi alte ingrediente deosebit de aromate sunt la mare căutare printre cunoscători... Plecăm şi noi în căutarea lor şi le aflăm în centrul Capitalei. Multe dintre felurile de mâncare considerate a face parte din bucătăria mediteraneană au la bază numai ingrediente proaspete, iar românii au devenit foarte atenţi la ce mănâncă şi la cum şi ce gătesc.
Ingrediente alese
E deja luna februarie şi e un ger în Bucureşti de crapă pietrele! Plecăm să căutăm mâncăruri preparate numai din ingrediente proaspete, dar să şi aflăm câteva secrete de la specialişti. Mallak Fouad, executive-chef la Restaurantul Marmarita, ne întâmpină cu bucate... libaneze şi mediteraneene. "M-am specializat în bucătărie mediteraneană în Italia, apoi am vrut să mă perfecţionaz şi am lucrat în restaurante cu stele Michelin cum ar fi Guido da Costigliole Malpassuti şi locanda «44», unde am stat şase luni, pentru că am făcut şi Istituto di Cucina între timp, apoi am plecat la Palermo. În restaurantele cu stele Michelin toate ingredientele erau din grădina restaurantului, mâncarea era naturală şi sănătoasă, uleiul era preparat în casă, pastele, la fel şi dulciurile. O diferenţă mare faţă de alte restaurante. Acolo toate mâncărurile se făceau numai cu mâna, nu se folosea nici o maşină. Erau altceva, aveau alt gust", îşi începe povestea Fouad.
Secrete de chef
Aflu că tânărul executive-chef a lucrat după reţete de bază, dar acum inventează şi reinventează reţete: mai adaugă un ingredient nou, mai scoate ceva, dar baza este aceeaşi. "Îmi place mult bucătăria şi inventez sau reinventez reţete. Îmi place tot ce ţine zona mediteraneană, dar şi de bucătăr