Se spune că lui Ernest Hemingway îi plăcea aşa de mult vinul Chateau Margaux, din Bordeaux, încât una din nepoatele lui a primit acelaşi nume.
În epoca lui de aur, secolul XVIII, Bordeaux-ul a cunoscut cea mai mare dezvoltare, iar majoritatea clădirilor, peste 5000, au fost construite în această perioadă. De altfel, centrul vechi al oraşului face parte din patrimoniul UNESCO, încă din 2005.
Oraşul, privit de sus
Plimbaţi-vă pe podul de piatră şi pe cea mai lungă stradă pietonală din Europa, Sainte-Catherine. Urcaţi cele 231 de trepte ale turnului Pey Berland şi admiraţi panorama oraşului. Nu uitaţi de catedrala Saint-Andre, de espalanda Quinconces, ce se întinde pe 12 hectare.
Bordeaux-ul este port la fluvial Garonne: închiriaţi o barcă şi admiraţi priveliştea oraşului de pe apă.
Când aţi obosit, încercaţi unul din soiurile de vin alb sau roşu, că doar Bordeaux-ul produce, anual, 600 milioane de sticle de vin. Dacă vă dă mâna, gustaţi unul din cele cinci soiuri vechi: Chateau Lafit-Rothschild, Chateaux Margaux, Cheateau Latour, Chateau Haut Brion, Cheateau Haut-Brion ori Chateau Mouton Rothschild.
Supranumit "capitala mondială a vinului", Bordeaux-ul are peste 116.000 hectare de viţă de vie şi 13.000 cultivatori de struguri şi este gazda celui mai mare târg de vinuri din lume, Vinexpo, ce se ţine anual în luna iunie.
Trebuie să gustaţi prăjiturelele caramelizate "caneles", de la braseria Baillardran şi alte două specialităţi din sud-vestul Franţei: pateul de foie gras şi ciupercile cepes. Să luaţi cina măcar o dată la "La Tupina", unul din cele mai renumite restaurante tradiţionale din oraş.
Plimbaţi-vă prin parcul Jardin Publique şi vizitaţi Grădina Botanică ori unul din 14 muzee, printre care cel de artă contemporană, centrul Jean Moulin, dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial ori Muzeul de Arte Frumoase.
Cinematogr