"Când eram mic, ȋmi plăcea să gătesc, inventam fel de fel de reţete. Tata nu le-a gustat niciodată, ȋmi spunea fugi de-aici cu felurile tale. Acum, aş vrea să mă vadă câţi oameni vin să guste ceea ce gătesc", ȋşi aminteşte Constantin Popa vremurile petrecute când era tânăr, pe meleagurile natale, lângă Piatra Neamţ. Constantin Popa nu este un bucătar oarecare: ne invită ȋn minirestaurantul său din cartierul Trastevere, de la Roma, local care-i poartă numele: “Mister. Popa”. Toţi clienţii săi ȋl cheamă “Mr. Popa, sushi master”. Specialitatea românului este bucătăria japoneză.
Peste crud? Nimic mai fals!
"Când aud de sushi, toţi cred că e vorba de peşte crud. Nimic mai fals, baza este orezul, care este servit ȋn combinaţie cu peşte crud sau gătit", ne explică Mr. Popa.
In Japonia
Prima ȋntrebare e naturală: Cum a ajuns un român să gătească sushi pentru italieni, la Roma? Practic, nu Constantin a fost cel care a ales să facă sushi- se poate spune, mai degrabă, că sushi-ul l-a ales pe Constantin.
"La 18 ani, am decis să emigrez ȋn America, era un vis pe atunci să merg acolo să studiez. Nu aş fi putut emigra legal, aşa că am plătit, eu şi alţi români şi ne-am ȋmbarcat pe o navă cu destinaţia Statele Unite. După zile de drum, cei de pe navă ne-au spus: uitaţi, acolo este coasta SUA - şi ne-au lăsat la ţărm. Era noapte, iar a doua zi dimineată, uitându-ne ȋn jur, am descoperit că eram ȋnconjuraţi de asiatici: eram, de fapt, ȋn Japonia. Acolo am găsit de lucru ca ajutor de pescar.
Bineȋnţeles, ce pescuiam, aia mâncam. Nici prin gând nu-mi trecea că ȋntr-o zi o să-mi câştig existenţa gătind orez şi peşte".
După câteva luni petrecute ȋn Japonia, muncind ȋn clandestinitate, Costantin a uitat de planurile de emigrare ȋn America: "M-am ȋntors ȋn România şi m-am reȋntors cu acte ȋ