Avem Brauner! Asta ar fi putut spune organizatorii de la Sotheby"s ai licitaţiei de artă impresionistă şi modernă de la Londra, din 9 februarie. S-a dat un Juan Gris, abstract, desigur, cu 926 de mii de lire sterline, un incredibil Saint Tropez de Maximilien Luce, din perioada impresionistă, cu 881 de mii de lire sterline, Manet, cu 791 de mii, cam dublul preţului de pornire, Renoir cu 457 de mii, la fel Irma Stern, Henri Edmond Cross cu 421 de mii, o sculptură de Barbara Hepworth cu 325 de mii, Chagall cu 385 de mii sau 337 de mii, Odilon Redon 349 de mii, Fernand Leger la 337 de mii, Pierre Bonnard cu 325 de mii, preţ cu care s-a vîndut şi o sculptură de Marx Ernst, Camille Pissaro, pictor din care s-a propus şi la noi o piesă, la un moment dat, cu 313 mii, cam tot cît un Rodin, o Evă de gips de mici dimesiuni, un Cezanne de 301 mii. Cu 265 de mii de lire sterline s-a vîndut o pictură de Oscar Dominguez, pictorul surrealist care i-a scos ochiul lui Brauner, cînd arunca cu sticle după alţi colegi de boemă şi creaţie, îndeplinindu-i românului o auto-profeţie pictată cu 7 ani înainte.
Nu a fost o vînzare milionară, recordurile nu s-au zvîrcolit în chinuri, pălite de altele noi, dar merită să aflăm cum se vînd, în mod obişnuit, nişte piese demne de orice muzeu. Şi le-am etalat, conform obiceiului, într-o logică de clasament. De fapt, aşa cum am sugerat de la început, pe noi ne interesează românii din aceas-tă vînzare. Şi ei sînt în număr de doi, Segal şi Brauner.
Primul este mai rar, s-a dat doar o piesă în numita licitaţie de la Londra, fiind şi singura propusă, intrînd în vînzare înaintea consistentei serii de Brauner. Pictura lui Arthur Segal este una foarte bună, se numeşte "Schneeschipper" şi s-a vîndut, un pic în creştere, cu 61.250 de lire sterline.
Tot în ordinea intrării în scenă, avem un desen populat de fantasmagoriile lui Brauner, vîndut