Cotaţiile petroliere au atins ieri nivelul ameţitor de 119,8 dolari pe baril, câştigând nouă dolari în doar câteva ore, după ce exporturile de petrol din Libia au scăzut cu 25%. Analiştii se tem că, în cazul în care preţul petrolului continuă se se aprecieze, acest lucru va determina o nouă recesiune la nivel global sau, mai rău, stagflaţie.
Ziua de ieri va rămâne memorabilă pentru volatilitatea pe care a cunoscut-o preţul petrolului. După ce tranzacţiile au început la circa 110 dolari, cotaţia Brent de la bursa londoneză a crescut cu şapte dolari în doar 90 de minute şi cu încă doi dolari în următoarea oră, astfel că, la mijlocul zilei, a atins 119,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2008.
Citiţi şi Conflictul din ţările arabe zdruncină pieţele lumii.
De asemenea, pe piaţa de la New York preţul petrolului a depăşit orice estimare, crescând cu 5,31 de dolari, la 103,41 dolari pe baril. Toate acestea din cauza temerilor că tensiunile sociale din Libia s-ar putea extinde în alte state producătoare de ţiţei din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord.
Nebunia s-a mai domolit un pic în a doua parte a zilei, după ce Arabia Saudită a anunţat că OPEC poate suplini lipsa petrolului libanez, de îndată ce companiile vor cere acest lucru.
Saudiţii au ieftinit ţiţeiul cu cinci dolari pe baril
„Nu există niciun motiv pentru care preţul petrolului să crească, întrucât Arabia Saudită şi OPEC nu vor permite să existe deficite pe piaţă", a spus un oficial saudit, sub protecţia anonimatului. După aceste declaraţii, cotaţia Brent a coborât la 114 dolari.
Aceste oscilaţii în doar câteva ore au determinat analiştii să facă tot felul de estimări privind evoluţia barilului. Unii dintre ei apreciază că preţul ţiţeiului Brent ar putea creşte la 158 de dolari pe baril anul acesta, iar cotaţia la New York ar putea urca la 159