O femeie foloseşte zilnic cel puţin 12 cosmetice şi produse de îngrijire corporală, bombardându-şi pielea cu 175 de chimicale, susţin cercetătorii britanici
Femeile absorb anual, în medie, 2,3 kilograme de substanţe toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale, compuşi care pot provoca apariţia cancerului, a iritaţiilor pielii sau a îmbătrânirii premature, arată datele unui studiu din Marea Britanie. Eczemele, alergiile, acneea, dermatita atopică sau dezechilibrele hormonale sunt câteva dintre reacţiile adverse apărute după folosirea produselor cosmetice de masă. Specialiştii în dermatologie susţin că aceste efecte apar din cauza substanţelor chimice conţinute, care pătrund prin piele şi ne atacă organismul.
• Specialiştii precizează că săpunul, şamponul şi gelul de duş conţin diferite substanţe care duc la apariţia dermatitei de contact. Astfel, lauril sulfatul de sodiu (SLS) este un ingredient des întâlnit în săpunuri şi şampoane, cu rol în curăţarea pielii. Substanţa este folosită pentru a îndepărta grăsimea de pe epidermă. SLS însă poate acţiona prea dur, distrugând bariera naturală de grăsime a pielii, determinând astfel apariţia dermatitei de contact.
• Phenolul sau acidul carbolic este o substanţă des întâlnită în cremele de corp. Specialiştii în dermatologie afirmă că o astfel de substanţă poate duce la apariţia convulsiilor, a colapsului circulator şi chiar a insuficienţei respiratorii.
• Unele creme hidratante pot conţine, sub numele de vaselină sau parafină, un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol, ale căror denumiri de pe etichete conţin prefixele "propyl" sau "methyl". Acestea nu lasă pielea să respire, blocând astfel eliminarea toxinelor din corp. Pot provoca sensibilitate la lumină şi pot sărăci pielea de propriile uleiuri naturale, efe