O ţintă pentru multe din conaţionalele noastre a devenit pensia de urmaş. Manageritalia a descoperit o creştere semnficativă a menajerelor sub 50 de ani, dar cu pensie de urmaş.
Sistemul de pensii italian dă dreptul la pensia de urmaş chiar şi după câteva luni de căsătorie. Acest fapt determină multe menajere să urmărească o căsătorie „pe ultima sută de metri" cu asistaţii lor, scrie adevarul.it.
Asociaţia sindicală „Manageritalia" a descoperit că la nivelul anului 2008 pensiile de urmaş reprezentau aproape 10% din totalul plătit de sistemul de pensii italian. Nimic anormal până aici, dacă aproape jumătate dintre acestea (4,1% din total) nu ar fi plătite văduvelor cu vârste sub 50 de ani.
Manageritalia spune că această cifră este destinată să crească, dacă nu va fi schimbat cadrul legislativ. Practic, în Italia, pensia de urmaş este acordată automat fie în cazul unui divorţ, fie în cazul decesului pensionarului. Este vorba de un minim de 7.351 euro pe an, dar cifra poate creşte proporţional în raport cu pensia de referinţă.
"Este un furt"
Un venit sigur, la care se poate adăuga şi o eventuale moştenire sau un partaj la divorţ. „Deseori pensia de urmaş este acordată unor femei foarte tinere care s-au căsătorit cu pensionari aflaţi în ultimele luni de viaţă sau chiar pe patul de moarte. Este un furt", se arată într-o notă a Manageritalia.
Asociaţia citată aminteşte că a existat o propunere pentru fixarea la un minim de cinci ani de căsătorie pentru acordarea pensiei de urmaş, dar că aceasta s-a împotmolit în Parlament.
Anual, 3.000 de mariaje cu bătrâni
„Nu este un semnal pozitiv, demonstrează că Italia sprijină pe cine depinde de familie şi nu pe cei care încearcă să de devină autonomi din punct de vedere financiar", a declarat pentru „La Repubblica" Alessandro Rosina, profesor de demografie la Universitatea Catolic