Un tribunal londonez a decis ieri că fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în Suedia.
Decizia survine după ce justiţia suedeză a emis un mandat de arestare european împotriva lui Assange pentru a-l audia în cazul unui dosar de presupuse „violenţe sexuale" împotriva a două tinere suedeze. Judecătorul Howard Riddle a respins argumentele apărării.
Echipa de avocaţi a pledat pentru ca fondatorul WikiLeaks să nu fie extrădat, deoarece a devenit „inamicul public numărul 1" după ce premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a emis critici publice la adresa acestuia. Australianul de 39 de ani a fost arestat în decembrie anul trecut, în Marea Britanie, şi eliberat condiţionat în aceeaşi lună, dar plasat în arest la domiciliu.
Avocaţii săi au declarat că vor face apel şi au susţinut că este vorba de un abuz, justiţia suedeză neavând nevoie de extrădarea lui Assange pentru a-l audia. După aflarea deciziei, la care poate face apel în şapte zile, Julian Assange a lansat un atac dur împotriva mandatelor de arestare europene. El a declarat că 95% din aceste mandate sunt acceptate şi a salutat discuţiile privind procedurile de extrădare din Marea Britanie, care vor avea loc în iunie.
În timp ce Assange se luptă cu justiţia, site-ul său are probleme financiare. Un site german a decis să-i sară în ajutor, prin deschiderea unui magazin online. Susţinătorii lui Assange pot achiziţiona de aici tricouri, genţi sau umbrele.