Comisarul general al Gărzii Financiare, Arpad Ladanyi, a declarat, joi, că va înfiinţa în "viitorul apropiat" un corp intern de control, care va verifica toate sesizările contribuabililor privind abuzurile comisarilor din instituţie.
"Fiecare instituţie publică trebuie să-şi creeze o strategie pentru combaterea corupţiei. În politica asta un segment important o are şi politica de personal, care înglobează inclusiv politica de salarizare", a afirmat Ladanyi într-o conferinţă de presă privind activitatea Gărzii Financiare în 2010.
Întrebat dacă salariile reduse ale comisarilor reprezintă unul dintre motivele corupţiei din instituţie, el a spus că nivelul acestora a ajuns în acest an să fie "rezonabil", după includerea stimulentelor în salarii, deşi a admis că veniturile angajaţilor nu s-au modificat.
"Salariile, aşa cum au fost în 2010, în opinia mea erau mici. Anul acesta salariile sunt rezonabile, dar suficient de mari încât să micşoreze tentaţia unor comisari de a primi mită", a spus Ladanyi.
Întrebat ce s-a schimbat în politica salarială în acest an, Ladanyi a răspuns că stimulentele au fost incluse în salarii. El a spus însă şi că veniturile angajaţilor Gărzii Financiare au rămas neschimbate.
Ladanyi a susţinut, miercuri, că există o legătură directă între salariile reduse ale comisarilor şi gradul de corupţie din instituţie, iar aceste constrângeri bugetare ar explica şi "goana" după amenzi a angajaţilor, acestea fiind recompensate prin stimulente.
"În opinia mea există o relaţie directă între veniturile directe încasate de comisari şi gradul de corupţie din Garda Financiară. Cine nu constată această realitate, această relaţie, cred că este rupt de realităţile româneşti", a declarat miercuri Ladanyi.
Oficialul Gărzii Financiare a arătat că anul trecut instituţia avea 1.339 de angajaţi, din care 1.076 ocupau funcţii de execu