Dupa "Nu exista tara pentru batrani”(2007), unde westernul se incarca metafizic, si superba parabola "A Serious Man" (2009), fratii Coen au facut in 2010 cel mai popular film al lor. Lansat inainte de Craciun si stampilat de comisia de rating cu PG-13 (nerecomandat copiilor sub 13 ani), "True Grit" are un succes nebun in SUA, precum si 10 nominalizari la Oscar.
Filmul a facut pana acum incasari duble in Statele Unite fata de cat facuse "Nu exista tara pentru batrani"/"No Country For Old Men", filmul cu care Joel si Ethan Coen au primit - in cadrul uneia dintre cele mai interesante decizii din istoria AMPAS - primul Oscar pentru Cel mai bun film din cariera lor.
"Adevaratul curaj"/"True Grit" adapteaza romanul lui Charles Portis, publicat in 1968, si e in acelasi timp un remake al filmului omonim realizat un an mai tarziu de Henry Hathaway, care i-a adus actorului John Wayne singurul Oscar din cariera.
Povestea e simpla si se concentreaza pe Mattie Ross, o adolescenta de 14 ani care in America anului 1890 vrea sa-si razbune tatal ucis de un angajat. Desteapta, curajoasa si incapatanata, Mattie reuseste sa convinga capetele tari ale barbatilor cu care are de-a face pana la a-i convinge s-o ajute sa-si duca misiunea la bun sfarsit.
Coen-ii au dorit sa fie mult mai fideli romanului lui Charles Portis decat fusese Henry Hathaway. Ei au reintrodus comentariul din off al eroinei, care transforma filmul intr-un intreg flashback, si au facut la propriu din Mattie fetita cu codite care era pe coperta primei editii a romanului.
Altfel, insa, au pastrat din filmul anterior imaginea lui Rooster Cogburn, personajul interpretat odinioara de John Wayne si acum de Jeff Bridges. In roman, chiorul si alcoolicul Cogburn avea 40 de ani, in ambele filme el e trecut de 60 si are un ochi acoperit, ca un pirat.
Pe Hailee Stei