Cu ajutorul specialiştilor, orice familie poate învăţa cum să accentueze punctele tari ale copilului şi cum să le întărească pe cele slabe. Lecţiile se ţin virtual, în fiecare marţi seara, de la ora 19.00.
Când a intrat pentru prima dată într-un cabinet de psihoterapie, micuţa Cristina, în vârstă de 12 ani, nu ridica privirea din pământ, nu vorbea şi nu schiţa nici măcar un zâmbet. Stătea alături de mama ei, care nu găsea nici o explicaţie pentru refuzul Cristinei de a merge la şcoală şi de a vorbi. De aproape jumătate de an, Cristina dezvoltase tot felul de blocaje, iar părinţii se temeau să nu ajungă la mutism, aşa că au luat decizia să consulte un psihoterapeut.
„Pentru că fetiţa era frumuşică şi provenea dintr-o familie al cărei tată aparţinea unei alte culturi, acesta hotărâse că nu poate să vină de la şcoală decât însoţită de un adult. În momentul în care şoferul o lua de la şcoală, toţi colegii fugeau de lângă ea, astfel că fetiţa ajunsese să se izoleze şi să nu mai lege prietenii cu nimeni", povesteşte psihoterapeutul Iulia Pantazi. Acest caz nu este singurul. Astfel de situaţii legate de lipsa de încredere în propriii copii şi de blocaje în comunicare sunt des întâlnite în rândul părinţilor. Şi tocmai de-asta psihoterapeutul Iulia Pantazi, împreună cu echipa sa, a decis să organizeze workshopuri şi cursuri de parenting, destinate familiilor care au pierdut controlul în relaţia cu copilul lor. „De regulă, astfel de probleme se rezolvă dacă se identifică motivul care declanşează comportamentul-problemă", spune psihoterapeutul Iulia Pantazi.
Doriţi-vă un copil independent, nu unul dependent
Specialiştii spun că multe greşeli în educaţia copilului provin din faptul că familiile transferă modele de comportamente învăţate de la părinţii lor, care nu se mai potrivesc generaţiilor de astăzi. „Deşi mulţi nu vor să repete greşe