În premieră pentru parlament, Victor Ponta a fost sancţionat, marţi, cu avertisment de deputaţi-jurişti pentru că l-a acuzat, într-o emisiune de televiziune, pe UNPR-istul Eugen Nicolicea că a făcut pierdute mai multe voturi când deputaţii s-au pronunţat în cazul "Ridzi".
"Este un abuz şi o încălcare a Constituţiei care garantează imunitatea pentru opiniile politice", a reclamat liderul PSD. El a precizat, pentru EVZ, că va contesta sancţiunea primită "pentru declaraţii făcute la televizor", inclusiv la forurile europene.
"Niciodată nu am întâlnit astfel de cazuri de sancţiuni. Am fost sancţionat de aceeaşi comisie care a spus că Roberta Anastase nu a furat voturi la legea pensiilor", a mai spus Ponta.
PSD-iştii contraatacă cu regulamentul
Parlamentarii PSD se aliniază în spatele şefului lor de partid. Vicepreşedintele Comisiei juridice, social-democratul Florin Iordache, susţine că sancţionarea lui Ponta a fost făcută fără a se ţine cont de regulament.
"Noi ne-am opus pentru că a fost vorba de declaraţii politice şi nu ţinea argumentul că acestea vizau o activitate din parlament. Sancţiunile se dau pentru încălcarea Regulamentului", a declarat Iordache pentru EVZ. El a precizat că decizia este disproporţionată faţă de cele luate în cazul Robertei Anastase care nu a fost sancţionată nici pentru votul de la legea pensiilor, nici pentru alte încălcări de regulament, de nesocotirea deciziilor Biroului Permanent la tăierea microfonului opoziţiei.
De altfel, deputaţii PSD au încercat în comisie să întoarcă situaţia în favoarea lui Ponta. Fără a contesta votul, Carmen Moldovan a sesizat că şedinţa ar fi trebuit să fie secretă. Colega sa, Aura Vasile, a sărit imediat cerând reluarea votului, susţinută şi de deputatul UDMR, Mate Andras Levente.
După câteva schimburi de replici şi cu Eugen Nicol