Preţul petrolului a atins maximul ultimiilor doi ani din cauza situaţiei din nordul Africii, la nivel internaţional crescând temerile că în cazul escaladării violenţelor, Libia, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, ar putea întrerupe livrările.
Preţul petrolului tranzacţionat la New York a crescut cu 8,6% în numai o săptămână, în timp ce la Londra, preţul petrolului Brent a crescut cu 15%, la 105,7 dolari pe baril, cea mai ridicată valoare de după septembrie 2008, scrie presa internaţională.
Dacă livrările Libiei sunt întrerupte, cel mai mult va avea de suferit Europa şi în special Italia, care importă din Libia 25% din necesarul de petrol şi 10% din cel de gaze.
Companiile petroliere străine au început să îşi închidă operaţiunile din Libia, compania spaniolă Repsol anunţând că a suspendat activitatea la masivul câmp petrolier El Sharara, care are o producţie de 250.000 de barili pe zi. Repsol este operatorul acestui zăcământ, dar produce numai 35.000 de barili pe zi, restul venind de la compania petrolieră de stat a Libiei. Şi grupul german Basf a stopat producţia a 100.000 de barili pe zi începând de luni, compania italiană Eni anunţând de asemenea închiderea anumitor operaţiuni de extragere a petrolului şi a gazelor.
Astfel, capacitatea de producţie a Libiei a scăzut cu 350.000 de barili, reprezentând circa 22% din producţia totală de 1,6 mil. barili pe zi.
Zonă importantă
"Lumea întreagă s-ar putea descurca fără petrolul din Libia, dar problema este că îngrijorările nu vizează numai această ţară", a spus Bill O'Grady, analist în cadrul firmei americane Confluence Investment Management, adăugând că "nu ştim care va fi sfârşitul acestei situaţii".
Creşterea preţurilor nu constituie unica problemă pentru că şi sistemul exporturilor şi al importurilor de petrol ar putea fi expus unor şocuri nemaiîntâ