Zeci de proprietari de apartamente au depus reclamaţii la primărie pentru că s-au trezit taxaţi şi cu 200 de lei, pentru consumul părţilor comune, pe o lună. Locatarii blocurilor în care debranşarea nu este totală sunt „loviţi" în această iarnă de un ordin al ANRSC-ului, privind repartizarea consumului de energie termică.
Cu centrală de apartament sau fără, părţile comune îi „ard“ la buzunare pe braşoveni. Afectaţi sunt toţi locatarii blocurilor în care mai există apartamente branşate la sistemul centralizat de încălzire, contorizate cu repartitoare. Aceştia au primit note individuale de consum de la firmele de repartitoare pe care sunt înscrise sume de câteva sute de lei pentru consumul datorat părţilor comune, în baza ordinului 343/2010 al ANRSC.
Mulţi proprietari de apartamente, care au centrală termică, s-au trezit că au de plată pentru părţile comune mai mult decât la furnizorul de gaz. „Peste 400 de lei. Cu atât mă taxează pe mine o firmă de repartitoare cu care eu nu am nicio legătură, pentru două luni. Am centrală şi am plătit 200 de lei gazul, pe două luni, dar trebuie să plătesc 400 de lei pentru două ţevi care îmi trec prin casă. Ne pun pe noi să plătim pierderile", a spus Monica Hilbert, o braşoveancă de 49 de ani.
Reclamaţiile curg la primărie
Firmele de repartitoare, autorizate de ANRSC, nu fac altceva decât să calculeze consumul şi sumele de plată, aferente părţilor comune, pentru fiecare proprietar de apartament. Nemulţumiţi de cât au de plată, oamenii au făcut reclamaţie la primărie.
„Au fost depuse aproximativ 50 de reclamaţii de la braşoveni cu centrale care au ajuns să plătească mai mult decât cei care au montate repartitoare. Furnizorii de servicii, în speţă, firmele de repartitoare, sunt autorizaţi de ANRSC, iar noi nu avem cum să verificăm modalitatea lor de calcul. Suntem nevoiţi să îi îndrumăm pe recl