Cancelarul german Angela Merkel a lăsat să se înţeleagă că Uniunea Europeană ar putea renegocia termenii ajutorului extern acordat Greciei, ca parte a unui pachet mai amplu de măsuri ce au rolul de a întări fundamentele monedei euro, scrie Bloomberg.
Grecia, ţară cu o datorie publică mai mare decât PIB-ul anual, a fost nevoită să accepte în primăvara anului trecut un ajutor financiar extern în valoare de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI.
"Cu siguranţă există discuţii cu privire la prelungirea perioadei programului de ajutorare a Greciei", a spus Merkel, adăugând că acordul semnat cu Grecia se întinde pe trei ani, în timp ce cel al Irlandei, semnat în noiembrie, are o durată de şapte ani.
Comentariile lui Merkel, liderul celei mai mari economii europene, reprezintă un prim indiciu că UE ar putea răspunde afirmativ cerinţelor de a uşura condiţiile de bail out pentru ţările supraîndatorate.
Premierul elen George Papandreou s-a folosit de întâlnirea cu Merkel din această săptămână pentru a cere reducerea dobânzilor aferente creditelor primite de la UE şi FMI.
Grecia plăteşte o dobândă de 5% pentru aceşti bani, în timp ce dacă s-ar finanţa de pe pieţe prin intermediul obligaţiunilor pe zece ani, ar plăti aproape 12%.
Datoria publică a Greciei este estimată să ajungă la 156% din Produsul Intern Brut în 2013, când se va încheia acordul internaţional, conform estimărilor UE.
Liderii europeni lucrează la finalizarea unui plan amplu ce are rolul de a pune capăt crizei datoriilor suverane, plan ce urmează să fie prezentat la summit-ul european de la Bruxelles din 24-25 martie. Germania va prezenta propunerile iniţiale în cadrul unui summit special ce va avea loc pe 11 martie.
"Europa trebuie să devină mai competitivă şi toată lumea are datoria de a stabiliza moneda europeană", a declarat Merkel.
Cancelarul german Angel