Mercenarii liderului de la Tripoli continuă să ucidă cu sânge-rece protestatarii, motiv pentru care Uniunea Europeană ia în calcul o intervenţie militară în Libia, în scopuri umanitare. Capitala Libiei este scena unor confruntări dure între forţele de ordine fidele lui Gaddafi şi protestatari. Opoziţia a preluat controlul asupra estului ţării, iar tabăra „dezertorilor“ creşte.
Protestatarii antiguvernamentali au sărbătorit ieri izgonirea forţelor de securitate controlate de Gaddafi din Misrata, cel de-al treilea oraş ca mărime din Libia, aflat la 200 de kilometri distanţă de Tripoli. Eliberate de mercenari au fost şi oraşele Az Zintan (sud-vest), Tobruk şi Benghazi (est), zona în care se află şi câmpurile petrolifere. O luptă acerbă între opozanţi şi miliţiile loiale lui Gaddafi se dă pentru sudul şi vestul ţării. Imagini filmate în oraşul Sawiya, la doar 50 de kilometri de Tripoli, arată un post de poliţie în flăcări, oameni fugind şi zeci de cadavre pe străzi.
Citiţi şi:
Violenţa lui Gaddafi împotriva demonstranţilor ar putea fi o crimă împotriva umanităţii
Un general din armata libiană anunţă că soldaţii sunt de partea poporului care cere înlăturarea "tiranului Gaddafi"
Potrivit martorilor, mercenarii, printre ei şi numeroşi ucraineni, au atacat moscheile din oraş cu rachete antiaeriene. Situaţia cea mai gravă pare însă să fie la Tripoli. Forţele de ordine au tras focuri de armă asupra protestatarilor - care cer, în continuare, plecarea de la putere a lui Gaddafi - şi au intensificat controlul asupra oraşului. În oraş se află şi colonelul Gaddafi - ce-i drept, bine păzit, într-o bază militară şi care a declarat, ieri, că Al-Qaida a asmuţit protestatarii şi că „Regina Elisabeta a II-a conduce de mai multă vreme Marea Britanie decât el Libia şi că încă nimeni n-a izgonit-o de la putere".
Haos pe aeroport
Într