Persecutarea celor care ajută legea a devenit o procedură curentă la Galaţi. Citiţi şi povestea unui patron scos din afaceri pentru că a reclamat o cerere de mită la DNA, precum şi cazul unui ceferist dat afară pentru că a confiscat ţigări de contrabandă de un milion de euro
În România se găsesc, cu certitudine, cele mai multe situaţii paradoxale din lume.
Un exemplu este faptul că persoanele care au curajul de a raporta o infracţiune devin ele însele victime. Cei reclamaţi nu păţesc mai nimic, în schimb cei animaţi de spiritul civic sunt „condamnaţi" de sistemul pe care l-au reclamat.
Afaceri ruinate, pierderea locul de muncă şi chiar confiscarea locuinţelor sunt răsplata pe care o primesc românii care au curajul de a spune ce ştiu în faţa autorităţilor.
Cinstit, deci persecutat
Un astfel de caz este cel al scafandrului Vasile Cosma. Pentru că avea o firmă de scafandrerie şi i se cerea mereu mită, a făcut plângere la procurori.
Georgel Neculai, căpitan la Administraţia Portuară Galaţi, i-a solicitat în noiembrie 2006 şpagă pentru a nu mai plăti taxe la stat. Şpăgarul, denunţat de scafandru, a fost prins în flagrant, dar, paradoxal, a scăpat de condamnare.
Judecătorii au considerat, în ciuda flagrantului, că Georgel Neculai nu poate fi condamnat la închisoare pentru că „are o viaţă de familie extraordinară".
În schimb, cel care a reclamat ilegalitatea a avut o mulţime de suferit ulterior.
„Acum cei din Căpitănie încearcă mereu să mă amendeze, să mă ducă în faliment. În România dacă esti un om corect, plăteşti. Dacă nu eşti corect, eşti de-al sistemului şi ai numai de câştigat", ne explică Vasile Cosma.
Martor incomod, distrus de interlopi
Un alt caz, este cel al lui Marin Radu, care a avut curajul să fie martor într-un din cele mai importante dosare penale privind o reţea de interlopi. Este vorba de re