Omenirea risca sa se confrunte cu o criza economica fara precedent, dublata de o criza sociala cu efecte devastatoare, avertizeaza analistii economici, citati de DailyBusiness.ro. Fitilul "bombei" ar putea fi aprins de speculantii pe petrol, care exploateaza la maxim crizele din Orientul Mijlociu si Africa.
Pretul petrolului a crescut joi la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 120 de dolari/baril. Potrivit expertilor, ingrijorator nu este neaparat nivelul, cat mai ales ritmul alert in care pretul creste. Intr-o singura zi, titeiul s-a scumpit cu 7 dolari.
"In ritmul asta, ne vom duce spre 150 de dolari cat de curand", se teme Constantin Tampiza, reprezentantul Lukoil in Romania. Ce va insemna acest lucru pentru noi ? "La 150 de dolari/baril, pretul carburantilor va creste cu circa 30%", a declarat expertul.
Estimarile vin sa confirme asteptatele majorari de preturi la carburanti, anuntate. Mariana Gheorghe, managerul Petrom, a evitat, marti, intr-o conferinta de presa, sa spuna cu cat ar putea creste preturile, precizand doar ca avansul va fi unul mai temperat decat scumpirea petrolului.
Petrolul, de la 100 la 220 dolari barilul. Cine da mai mult?
Presa internationala abunda, in aceste zile, in estimari tot mai ingrijoratoare privind evolutia pretului petrolului, pe fondul evolutiei evenimentelor din Libia.
Carl Larry, presedintele companiei de consultanta in sectorul petrolier LLC din Huston, estima, miercuri, la Bloomberg TV, ca, avand in vedere situatia actuala, exista loc ca pretul petrolului sa creasca spre 175 dolari/baril.
Michael Lo, analistul grupului financiar japonez Nomura, a venit cu o prognoza si mai spectaculoasa - 220 dolari/baril daca Libia si Algeria isi vor suspenda productia.
Cele doua tari produc impreuna aproape 2,9 milioane de ba