Senatorii şi deputaţii care sunt şi rectori îşi pot păstra liniştiţi ambele calităţi, cu ajutorul colegilor parlamentari, dar şi datorită unei portiţe din Legea educaţiei a ministrului Daniel Funeriu.
Legea Educaţiei Naţionale ar fi trebuit să pună capăt practicii ca parlamentarii să ocupe şi funcţii de rectori. Lucru susţinut, în repetate rânduri, şi de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Legea a in¬trat în vigoare pe 9 februarie, iar persoanele aflate în situaţie de incompatibilitate trebuie ca în termen de 60 de zile să opteze pentru una din cele două calităţi. Este vorba de senatorii Ecaterina Andronescu (PSD, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti) şi Nicolae Robu (PNL, rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara) şi de deputaţii Ştefan Drăgulescu (PDL, rectorul UMF Timişoara) şi Florian Popa (PSD, rectorul UMF „Carol Davila" Bucureşti).
Deputatul nu e incompatibil cu rectorul, dar invers da
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că nu există o incompatibilitate între calitatea de deputat şi funcţia de rector. Invers, incompatibilitatea există însă. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al Parlamentului, nu este nici o problemă ca un ales să fie şi rector, dar aspiranţii la funcţia de rector nu pot intra în cursa pentru şefia universităţii dacă deţin vreo demnitate. În acest fel, deputaţii-jurişti au pasat practic subiectul spinos al incompatibilităţii la conducerile universităţilor. Mai mult, reprezentanţii opoziţiei spun că, de fapt, nici nu s-ar putea discuta despre vreo incompatibilitate până la terminarea actualelor mandate de parlamentar sau de rector. „Legea nu poate acţiona retroactiv. Oamenii aştia când au candidat pentru funcţiile de rector nu erau incompatibili. Nu poţi să scoţi un om dintr-o funcţie pentru că aşa îţi convine", a declarat pentru RL Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Comisiei ju