Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom, cea mai mare companie din România, crede că orice şoc poate destabiliza actuala revenire economică, pe care o caracterizează ca fiind fragilă. Tensiunile din Africa de Nord au dus barilul de petrol la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, nefiind puţini cei care cred că scumpirea ţiţeiului ar putea declanşa un nou val de recesiune.
"Revenirea economică este fragilă. Orice fel de şoc poate destabiliza această revenire, poate crea recesiune. Situaţia de acum este complet diferită faţă de cea din 2008, când am înregistrat maximul istoric al barilului de petrol. Capacitatea de răspuns este mai limitată.
Complexitatea este mult mai mare", a spus directorul Petrom într-un interviu acordat ZF. Declaraţiile vin în contextul în care tensiunile din Libia au dus la scumpirea barilului de petrol peste nivelul de 100 de dolari, oficialii SUA făcând apel la ţările producătoare de petrol şi la membrii OPEC să suplimenteze livrările de ţiţei.
"Sunt îngrijorată şi această îngrijorare vine din faptul că toate aceste tensiuni se întâmplă în acea zonă a lumii ale cărei reacţii sunt imprevizibile şi mult diferite faţă de modul în care acţionează ţările europene sau SUA", a mai spus şeful celei mai mari companii din România.
Mergând mai departe, în cazul extrem în care alimentarea cu petrol a statelor ar putea fi pusă în pericol de evenimentele care au loc în prezent, Mariana Gheorghe spune că rezervele de petrol ale României vor fi folosite pentru a alimenta piaţa locală şi nu vor fi distribuite de către OMV, acţionarul majoritar al Petrom, exclusiv pe interese comerciale.
"Orice furnizor este înclinat să vândă pe piaţa imediată. Aceste resurse sunt în administrarea Petrom, iar acţionarul majoritar are interesul de a face ce este mai bine pentru compania la care ia decizii. Dincolo de ace