Ambasadorul Libiei în Malta a declarat presei că pe teritoriul ţării sale se află circa 2.500 de agenţi străini, mulţi având legături cu al Qaida, care sunt implicaţi în revoltele împotriva regimului Gaddafi.
Spre deosebire de mulţi membri ai coropului diplomatic libian, ambasadorul din Malta a rămas loial regimului şi nu şi-a dat demisia. Malta este ţara în care doi piloţi militari libieni care au primit ordin de a trage asupra populatiei au dezertat şi au cerut azil politic.
Ambasadorul Saadun Suayeh a ţinut să infirme informaţiile prezentate de presa străină, potrivit cărora estul Libiei a trecut sub controlul opoziţiei. El a declarat că este vorba doar despre mici părţi ale provinciilor estice. "Estimăm că există până la 2.500 de agenţi străini în estul Libiei. Ei sunt responsabili de crimele comise şi de organizarea protestelor", a spus Suayeh. El a cerut jurnaliştilor să meargă în Libia pentru a se convinge că guvernul nu trage asupra populaţiei.
În lipsa reporterilor, cetăţenii străini evacuaţi din Libia povestesc scene de coşmar, cu cadavre atârnând de stâlpii de înaltă tensiune şi cu maşini ale miliţiilor pro-Gaddafi încărcate cu zeci de cadavre. Imagini difuzate de Al Jazeera arată 20 de cadavre cu mâinile legate la spate, cel mai probabbil poliţişti executaţi pentru că au refuzat să tragă în populaţie. Aceeaşi soarta au avut-o 130 de soldaţi. Un medic francez care a lucrat în Benghazi povesteşte: "În prima zi au fost 75 de morţi, în a doua 200, apoi peste 500. În a treia zi nu mai aveam morfină şi medicamente. Apoi am văzut oameni răniţi de mortiere şi chiar de rachete antiaeriene."
Opozanţii regimului au preluat controlul nu numai asupra regiunilor estice, ci si asupra părţii de nord a Libiei, de la graniţa cu Egiptul şi până la 120 de kilometri de Tripoli, potrivit "Washington Post". Capitala pare un oraş fantomă, cu străzi pusti