Miniştrii europeni de Interne nu vor lua joi, 24 februarie, la Bruxelles, decizia admiterii României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen, dar stadiul bun de pregătire al României va fi subliniat de preşedinţia ungară a UE.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Consiliul miniştrilor de Interne se va apleca sumar asupra problemei, pentru a constata pregătirea insuficientă a Bulgariei privind aderarea la Spaţiul Schengen şi poziţia politică a Franţei şi a Germaniei, care se opun extinderii acestui spaţiu acum.
Gradul bun de pregătire al României nu este suficient, în condiţiile în care cele două ţări nu pot adera separat, iar Parisul şi Berlinul susţin că de fapt niciuna dintre cele două ţări nu întruneşte criteriile.
Concluzii ale preşedinţiei ungare a UE, agreate de toate celelalte state vor arăta însă că România a îndeplinit cele şapte criterii tehnice de aderare, pe când Bulgaria a îndeplinit doar şase.
Gradul de pregătire al frontierelor terestre bulgare este problematic, iar o nouă evaluare comunitară va avea loc pe teren în luna martie, când preşedinţia ungară speră să fie constatate progrese.
Între timp, Franţa, Germania şi Olanda ar dori să creeze o legătură clară între aderarea la Spaţiul Schengen a celor două ţări şi combaterea corupţiei de către autorităţile de la Bucureşti şi Sofia.
Parisul în colaborare cu Berlinul lucrează acum la un nou set de criterii de aderare, iar Olanda cere o foaie de parcurs, care să fie validată etapă cu etapă.
În aceste condiţii, România şi Bulgaria speră ca discuţia să fie redeschisă la nivel ministerial în termeni mai constructivi în luna iunie. Până atunci, Franţa îndeamnă Ungaria să pună pe agendă o dezbatere în care noile condiţii de aderare să fie detaliate. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Miniştrii europeni de Interne nu vor lua joi, 24 februarie, la