Sentinţa a fost pronunţată de CEDO împotriva statului român, după un incident petrecut la Bucureşti, în primăvara lui 2000
CEDO a constatat, într-un dosar privind împuşcarea unui tânăr de către un poliţist, în 2000, că legislaţia română în vigoare la comiterea faptelor nu reglementa strict folosirea armelor de foc în cadrul operaţiunilor poliţiei şi că folosirea armei letale a fost excesivă atunci. Statul român trebuie să plătească tânărului Mugurel Soare despăgubiri în valoare de 130.000 de euro. CEDO s-a pronunţat, marţi, asupra cazului Mugurel Soare împotriva statului român, potrivit unui comunicat transmis de APADOR-CH, care susţine că a preluat cazul încă de la început, a efectuat propriile investigaţii extrajudiciare, a asigurat asistenţă juridică pe întreaga durată a procedurilor interne şi apoi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Varianta victimei
• În fapt, pe 19 mai 2000, Mugurel Soare, atunci în vârstă de 19 ani, a fost bătut şi împuşcat în cap de un poliţist în civil. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 19.00, pe stradă, în apropiere de Spitalul Caritas din Bucureşti, în prezenţa unor martori oculari.
• Transportat la Spitalul de Urgenţă, Mugurel Soare a fost în comă timp de cinci zile, iar apoi a fost operat, dar a rămas paralizat pe partea dreaptă a corpului, fiind-i afectaţi foarte grav centrii vorbirii. După mai multe tratamente şi-a recăpătat, în bună măsură, capacitatea de a se deplasa fără ajutor, dar nu şi darul vorbirii, handicap ce a afectat profund viaţa sa şi a familiei, susţine organizaţia.
• La evenimentul din 19 mai 2000 au fost pre-zenţi şi doi martori oculari care au fost timp de 10 ore în sediul poliţiei pentru declaraţii, "fără apă şi fără hrană, sub presiune psihică permanentă pentru a-i determina să dea declaraţii favorabile poliţiştilor. După epuizarea căilor de atac in