Liderii USL vor face o vizita care e mai mult decat una de curtoazie la Congresul UDMR din 27 februarie. Cu aceasta ocazie este de asteptat ca Ponta si Antonescu sa lanseze o serie de mesaje de seducere a liderilor maghiari. Cu exceptia lui Gyorgy Frunda, care se pare ca a fost deja sedus de "viitoarea majoritate".
Care e de fapt miza acestor cantece de sirena? Evident este o incercare de destabilizare a actualei Coalitii la guvernare. Cei doi co-presedinti ai USL stiu ca in comunitatea ungureasca de peste munti nu mai e demult liniste. Iar sursele tulburarilor sunt multiple.
Pe de o parte, multi reprezentanti ai maghiarilor se tem ca asocierea cu o guvernare nepopulara le va aduce un vot de blam in 2012 si s-ar putea sa nu mai faca pragul de 5 procente necesar, cel putin in acest moment, pentru intrarea in Parlament.
Si chiar daca vor reusi in final sa treaca acest prag, unii lideri marcanti ai UDMR se intreaba daca vor mai avea oameni in Executiv. Pentru ca un partid mic in Parlament, daca nu are mijloace serioase de negociere cu majoritatea la guvernare, e ca si inexistent.
Marimea nu-i permite sa initieze motiuni de cenzura sau simple. Dar multe alte exercitii democratice ale Opozitiei nu sunt la indemana unui grup parlamentar de maximum sapte procente.
O alta neliniste este legata de punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din decembrie 2009. Cu doar 300 de membri ai Parlamentului, UDMR va avea un numar de 21 de alesi nationali, cu putin mai mult decat grupul minoritatilor nationale, care se presupune ca isi va pastra cele 18 mandate in orice conditii. De ce ar fi atunci UDMR mai important decat celelalte minoritati?
Laszlo Tokes a fost si ramane o alta sursa de tulburare pentru UDMR. Sprijinit logistic de Viktor Orban, Tokes ameninta din nou cu sciziunea politica a comunitatii magh