Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA), Daniel Morar, a prezentat ieri bilanţul de activitate al instituţiei pe anul 2010 şi a făcut câteva aprecieri generale asupra cazurilor aflate acum în lucru
Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a refuzat să comenteze dosarul corupţiei în vămi, invocând faptul că este vorba "o acţiune în desfăşurare".
Întrebat dacă anchetatorii vor ajunge până la "Regină" sau până la politicieni, Morar a precizat: "Nu ştiu cine e Regina. Inculparea nu se face în funcţie de Regină sau de partide. Dacă avem probe, inculpăm, dacă nu, nu". Morar nu a precizat dacă operaţiunile din vămi vor continua. Procurorul şef al DNA s-a arătat nemulţumit de faptul că nu există dosare de acest gen şi în Constanţa sau Galaţi, unde sunt porturi şi vămi cu un tranzit considerabil: "Mi se pare nefiresc, nejustificat statistic, ca într-o zonă care cuprinde principalul port al ţării să nu avem dosare". Morar a fost întrebat la Bilanţul DNA despre o eventuală acţiune a procurorilor anticorupţie în zona Portului Constanţa, în contextul acţiunilor din ultima perioadă de la graniţe şi vămi.
A crescut numărul hotărârilor definitive de condamnare
Referitor la bilanţul instituţiei, Morar a precizat că 2010 a fost anul cu cea mai mare activitare a DNA, anul în care s-au înregistrat cele mai multe sesizări, implicit dosare, crescând spectaculos şi numărul persoanelor trimise în judecată.
Concret, în 2010 s-a înregistrat o creştere cu 19,75 la sută a cauzelor de soluţionat (5.827 faţă de 4.866 în anul 2009) şi o creştere cu 11,93 la sută a cauzelor soluţionate (2.957 faţă de 2.642 în 2009). Totodată, a arătat Daniel Morar, în 2010 a crescut numărul condamnărilor definitive, dar şi numărul hotărârilor nedefinitive, date în primă instanţă, în cauze soluţionate de procurorii anticorupţie. Şi numărul de rechizitorii ale DNA a