Direcţia Generală Impozitare şi Uniune Vamală a Comisiei Europene a lansat o consultare publică privind sectorul financiar, cu scopul de a primi un feedback cât mai larg asupra propunerilor formulate în Comunicarea din 2010 pe această temă.
Consultarea publică lansată de Comisia Europeană are la bază demersurile întreprinse până în prezent, în contextul crizei economice şi financiare, în scopul creării instrumentelor necesare prevenirii şi gestionării crizelor, precum şi în cel al asigurării sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a sectorului financiar european.
În acelaşi context se înscrie şi Comunicarea Comisiei Europene privind taxarea sectorului financiar, din 7 octombrie 2010, care propune, ca posibile instrumente pentru taxarea sectorului financiar, două tipuri de taxe, respectiv: taxa pe tranzacţiile financiare (TTF) şi taxa pe activităţile financiare (TAF).
Comunicarea menţionată analizează impactul pe care introducerea celor două tipuri de taxe îl poate avea asupra sectorului financiar, CE opinând că acestea ar putea contribui la îmbunătăţirea eficienţei şi stabilităţii pieţelor financiare, precum şi la reducerea volatilităţii, prin prevenirea asumării unor riscuri excesive. De asemenea, oficialii consideră că taxele ar putea contribui la responsabilizarea sectorului financiar, în scopul prevenirii şi/sau tratării unor dezechilibre apărute la nivelul instituţiilor financiare. "La acest moment, majoritatea serviciilor financiare sunt exceptate de la plata TVA, fapt ce poate conduce la un efect de "hazard moral", a anunţat ieri Departamentul pentru Afaceri Europene.
Conform analizei efectuate de serviciile Comisiei Europene, ambele instrumente pot fi folosite pentru taxarea sectorului financiar sau a pieţelor financiare. O diferenţă majoră între cele două instrumente este aceea că, în timp ce TAF este orientată asupra valorii adăuga