Lâncezeala în care a recăzut bursa de la Bucureşti după primele zile de tranzacţionare ale Fondului Proprietatea a fost întreruptă brusc ieri la ora 16:02, când au fost afişate pe ecranele de tranzacţionare opt schimburi de acţiuni BRD, care au implicat 34 de milioane de acţiuni, în valoare de 107 milioane de euro. Ziua de ieri a stabilit astfel un nou record pentru valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa locală, transferurile de ieri însumând 116 milioane de euro, după recordul de 109 milioane de euro din 2007. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a vândut întregul pachet de 4,99% din capitalul celei de-a doua bănci din România. Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 13,05 lei/acţiune, cu 5,43% sub preţul din piaţă de marţi.
Acţionarul majoritar al BRD, grupul francez Société Générale, nu a cumpărat pachetul de acţiuni, cu toate că au existat negocieri, fiind înaintate şi oferte de preţ, conform unor surse din piaţa financiară. Este foarte probabil ca pachetul de 4,99% să fi fost cumpărat de mai mulţi investitori instituţionali, conform schimburilor de acţiuni afişate de Bursă.
Cele mai mari dintre cele opt tranzacţii speciale de ieri au însumat pachete de 1,9%, 1,7% şi respectiv 1% din capitalul băncii. Vânzarea s-a realizat prin intermediul grupului belgian KBC, fiind implicată atât divizia din străinătate, cât şi filiala de la Bucureşti. KBC este situată pe locul întâi în topul brokerilor locali.
"Ieşirea noastră din acţionariatul BRD vine într-un moment în care atractivitatea României pentru investitori instituţionali a crescut. Vom continua colaborarea noastră cu BRD în domeniile noastre de activitate şi vom păstra o relaţie apropiată cu banca", a declarat Nick Tesseyman, managing director în cadrul BERD.
BERD deţinea din 1999 un pachet de 4,99 % din BRD-SocGen. Instituţia a renunţ