O telegramă diplomatică publicată de WikiLeaks descrie omniprezenţa clanului liderului libian, Muammar Gaddafi, care controlează economia libiană, fără a fi însă în măsură să evalueze averea acestuia.
Familia Gaddafi a dus oare aceeaşi luptă ca şi clanul tunisian Trabelsi pentru a strânge cât mai mulţi bani? Aceasta este impresia pe care o lasă o telegramă diplomatică americană, publicată de site-ul Wikileaks şi "dezgropată" marţi de Financial Times. Acest document scris de către un diplomat american în mai 2006 descrie în detaliu cum controlează clanul lui Muammar Gaddafi economia ţării. În lumina evenimentelor recente, telegrama capătă o nouă dimensiune. Comportamentul grupului aflat la putere la Tripoli, aminteşte de modul în care fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi familia soţiei sale puseseră mâna pe bogăţiile ţării lor.
Din telegrama diplomatică americană aflăm că cei nouă copii şi soţia "ghidului" libian controlează majoritatea sectoarelor economice importante din ţara. Petrolul, conform acestui document este principala sursă financiară pentru familia Gaddafi. Nu este o coincidenţă că unul dintre fiii săi, Seif al-Islam, mult timp prezentat ca moştenitor al lui Muammar Gaddafi, şi-a însuşit o parte a acestui sector strategic prin grupul One-Nine Petroleum.
Tot el stăpâneşte un alt sector strategic, presa, prin intermediul One-Nine Group. Nici o publicaţie nu poate exista fără acordul acestui organism strâns legat de primul cerc al puterii în Libia.
Un alt domeniu sensibil, telecomunicaţiile. "Muammar Gaddafi îşi aminteşte foarte bine rolul jucat de telefoanele mobile în timpul revoltei din Benghazi în 2006," scrie diplomatul american. Prin urmare, Mohamed Gaddafi, un alt fiu al liderului libian este cel care controlează acest domeniu.
Dezvoltarea economică a ţării este legată şi de domeniul imobiliar. În acest domeniu,