Aşa cum v-a obişnuit, revista Jurnalul de duminică vă aduce, începând cu ediţia din 27 februarie, un nou serial: "Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe", din scrierile lui Constantin Gane, apreciat scriitor al secolului trecut. Constantin Gane a conturat minunatele chipuri şi personalităţi ale voievodeselor şi prinţeselor de odinioară, în "Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe" publicate în trei volume, lucrare premiată de Academia Română. Cea dintâi carte a văzut lumina tiparului în 1933.
Doamnele şi Domniţele române, cele mai multe dintre ele uitate de istorie, prea puţine amintite în documentele vremii şi foarte puţine apreciate pentru cutezanţa şi hotărârea lor de a păstra credinţa, neamul sau tronul pentru soţul lor sau pentru fiii lor. Doamnele şi Domniţele române, unele ditre ele puse gaj, victime ale alianţelor politice. Portretele lor se mai păstrează, în cazuri norocoase, pe zidurile bisericilor sau mănăstirilor pe care le-au ctitorit soţii lor, pe câte o broderie sau piatră de pe mormânt.
Doamnele şi Domniţele române, de la începuturile neamului românesc, poveştile vieţilor lor, măririle şi decăderile lor, iubirile şi dezamăgirile, robiile şi renaşterile lor strălucitoare l-au pasionat pe Constantin Gane.
Seria "Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe" începe aşa: "Învăţând istoria, simţi că ţi se transformă neîncetat nu numai spiritul, dar şi inima şi, contrar metafizicienilor, eşti fericit de-a găzdui în tine nu un suflet nemuritor, ci mai multe suflete muritoare". (Nietzsche)
Destinele Doamnelor şi Domniţelor române au fost foarte greu de aflat şi de urmărit. "Un atare subiect – vieţile Doamnelor şi Domniţelor române – întâmpină, pentru început, o greutate din cele mai mari, cea mai mare din toate: lipsa de documentare, recunoaşte C. Gane. Începând cu veacul al XVI-lea, material pentru descrierea acestor vieţi aflăm