Culturile de organisme modificate genetic ar putea reprezenta solutia ideala pentru a eradica lipsa alimentelor din numeroase zone ale lumii, desi acestea nu sunt acceptate de Uniunea Europeana.
Pe langa faptul ca aceste culturi au o productivitate mult mai mare, rezistenta lor la anumite intemperii sau daunatori este ceva buna, comparativ cu cea a culturilor normale.
"Sunt hibrizi la porumb care au un grad mai mare de rezistenta la ariditate. In zonele in care sunt pretabile acestui fel de vreme, noi recomandam anumiti hibrizi", a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Ziare.com, Maria Cirja, product manager in cadrul Pioneer.
Fermierii deja stiu ce sa ceara, cand vine vorba de asa ceva. Pentru ca experienta din anii anteriori i-a invatat, un astfel de hibrid, chiar si in cele mai grave situatii de arsita, nu are voie sa produca mai putin de 6 tone de porumb la hectar.
"Un hibrid de porumb, in conditii normale de cultura si de precipitatii, cum este in vestul Romaniei, unde este 'tara porumbului', nici nu se poate sa dea mai putin de 10 tone pe hectar. Ca un exemplu, un fermier, care a obtinut doar 10 tone, e suparat pe noi. Asta in conditiile in care productia medie pe tara a fost, anul trecut, de 4 tone (de la 3-3,2 tone cat am avut in anii trecuti), iar ministerul Agriculturii s-a bucurat foarte mult", a mai spus oficialul Pioneer.
Aceasta este de parere ca un produs de calitate trebui sa fie si scump si asta in conditiile in care un sac de porumb Pioneer costa cat pensia unui pensionar de la tara. Cu acesta iti ajunge sa cultivi un hectar sau 1,2 hectare.
Daca ar fi sa comparam costurile, la hectar, productia pentru un teren insamantat cu hibrid sunt cu 40% mai mari decat ale unuia care a fost cultivat cu samanta normala, dar castigi cu 80% mai mult.