OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, a raportat anul trecut un profit istoric, de peste 520 de milioane de euro, de 2,6 ori mai mare decât în 2009, în cel de-al doilea an consecutiv de criză. OMV, proprietarul Petrom, pe care l-a cumpărat de la statul român în 2004 cu 670 mil. euro, caracterizează anul 2010 ca fiind unul cu "performanţe operaţionale remarcabile", după ce a realizat un profit net de 1,21 mld. euro.
Aceste rezultate şi declaraţii vin în contextul în care "performanţele remarcabile" au fost determinate pe piaţa românească în principal de un lucru: creşterea preţurilor la pompă.
Conform calculelor ZF pe baza preţurilor de referinţă anunţate de Petrom, creşterea medie la benzină şi motorină în 2010 faţă de 2009 a fost de circa 28%. Petrom spune însă că anul trecut benzina s-a scumpit cu 20%, iar motorina cu 24%.
"Ne uităm la anul 2010 ca la unul cu o performanţă operaţională remarcabilă alături de achiziţiile realizate în concordanţă cu strategia noastră integrată de creştere. Sunt convins că OMV se va găsi într-o poziţie foarte bună când îi voi preda conducerea colegului meu Gerhard Roiss, succesorul meu la funcţia de CEO, la sfârşitul lunii martie", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, omul care a adus Petrom în braţele OMV şi care se apropie de finalul unui mandat de aproape zece ani în fruntea grupului austriac. Preluarea Petrom a fost principala achiziţie pe care OMV a făcut-o de la începutul anilor 2000 şi a fost baza pe care s-a construit extinderea grupului austriac în această zonă a Europei. Mai mult, dincolo de preluarea Petrom, tentativele OMV de a cumpăra alte companii cum a fost cazul grupului ungar MOL sau a grupului energetic Verbund au eşuat.
Datele financiare comparative între operaţiunile Petrom şi cele ale OMV arată că în 2010 aproape jumătate din profitul net înregistrat de grupul austriac a fost rea