Preşedintele Nicolas Sarkozy efectuează vineri o scurtă vizită la Ankara, o ocazie pentru a ne reaminti că relaţiile dintre Turcia şi Franţa nu sunt bune, că Turcia are multe lucruri de reproşat şi Uniunii Europene, şi că în acest moment Turcia se doreşte un model regional pentru lumea arabă.
Dacă ar fi să rezumăm, iată ce le-ar putea reproşa turcii europenilor: nu înţelegem, spun ei de ce tergiversaţi atât de mult cu integrarea noastră europeană când noi suntem un model de democraţie, toleranţă şi modernitate pentru întreaga lume arabă; noi am reuşit să reconciliem islamul şi modernitatea, laicitatea şi tradiţia, avem o economie viguroasă iar din punct de vedere geografic facem parte cu o mică bucată din teritoriul nostru din Europa…
Turcii se simt excluşi pe nedrept şi de la reuniunile la vârf ale Uniunii Europene: ar trebui să participăm la ele, spun ei, dat fiind că suntem, din 2005 încoace, ţară candidată la integrarea europeană. Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bagis se arăta recent total indignat şi de umilinţele pe care le suportă turcii cînd vor să călătorească în spaţiul Schengen: ore şi ore petrecute la coadă în faţa consulatelor europene, când cetăţeni din Uruguay sau Paraguay sau arhipelagul Belize, de exemplu, vin în Europa fără viză.
Turcii consideră că dispun de un potenţial economic de care ar trebui să profite europenii loviţi de criză. Şi, tot aşa, Ankara crede că exercită o influenţă puternică într-un Orient Mijlociu unde poate juca rolul de mediator şi unde ar putea servi interesele europenilor.
În ce-i priveşte pe europeni, ei observă că în ciuda progreselor făcute de turci în multiple privinţe, doar 13 din cele 35 de capitole legate de negocierile de integrare au fost deschise. Bruxelles-ul mai reaminteşte Turciei că nu şi-a rezolvat problema cu minoritatea kurdă şi că nu prea cooperează pentru reunifi