Potenţialul României de creştere pe termen lung va ieşi din hibernare anul acesta, când PIB ar urma să urce cu 2%, estimează analiştii din Londra ai băncii americane JP Morgan.
Este una dintre cele mai optimiste prognoze vehiculate pe piaţă, în condiţiile în care chiar FMI avansează o creştere de 1,5%, iar Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari vede un plus de numai 1,2% anul acesta. Pentru 2012 JP Morgan prognozează o accelerare a creşterii PIB până la 4%.
Analiza are un ton general optimist, fără să ia în discuţie vreun risc semnificativ: noul acord cu FMI şi UE va reprezenta o asigurare împotriva unor potenţiale evoluţii adverse pe pieţe, leul nu este ameninţat de vreo depreciere majoră, exporturile vor continua să crească, deficitul bugetar va scădea la 4,5% din PIB, investiţiile străine directe vor reveni la 4 mld. euro, de la 2,9 mld. euro în 2010.
JP Morgan notează că economia României a "dezamăgit" anul trecut, când nu a reuşit să revină pe creştere, în contrast cu majoritatea celorlalte ţări din regiune. Exporturile aflate pe un trend solid de creştere nu pot ridica întreaga economie, având o pondere de numai 28% în PIB, însă pot susţine cererea internă prin creşterea veniturilor din muncă obţinute în companiile exportatoare, consideră analiştii băncii americane.
"Cheia resuscitării cererii interne este revenirea la o atitudine colectivă pozitivă în activitatea de investiţii. Vedem şanse bune ca aceasta să se întâmple în 2011, pe fondul îmbunătăţirii probabile a condiţiilor de pe piaţa muncii şi a încrederii în general." JP Morgan îşi bazează acest scenariu pe faptul că nu a existat vreo criză majoră în sistemul financiar, noul acord cu FMI va întări încrederea în continuarea consolidării fiscale, iar băncile străine îşi susţin subsidiarele locale.
De asemenea, vede o perspectivă bună în privinţa inflaţiei şi a contului curent,