Această sumă reprezintă alocaţia pentru Polul de creştere municipiul Braşov
În aceste zile, în Poiana Braşov are loc un seminar de lucru cu rolul de a analiza modul în care se pot implementa proiectele de dezvoltare urbană durabilă în cadrul marilor areale urbane, polii de creştere de la nivel naţional. La aceste discuţii participă reprezentanţi ai celor 7 Poluri de creştere din ţară, respectiv Braşov, Cluj, Timişoara, Craiova, Ploieşti, Constanţa şi Iaşi. „Este o acţiune pur tehnică. Fiecare pol şi-a prezentat proiectele pe care le realizează. Braşovul are 33 de proiecte în pregătire pentru a atrage cele 75 de milioane de euro care i-au fost repartizate. Şapte dintre acestea au fost deja depuse, unele fiind declarate eligibile, iar altele se află în diferite stadii de evaluare”, ne-a declarat Mihail Veştea, director Departament Pol Creştere Braşov.
Pentru că Polul de Creştere Braşov este cel mai urbanizat dintre cele 7, fondurile se împart egal între municipiul Braşov şi restul localităţilor. Până acum au fost depuse proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea Pieţei Unirii, realizarea unui pasaj suprateran peste calea ferată la capătul străzii Independenţei (acestea două fiind deja declarate eligibile), pentru modernizarea imobilului în care a funcţionat cinematograful Patria pentru realizarea sediului Filarmonicii Braşov, reabilitarea centrelor istorice din Râşnov şi Codlea. La acestea se adaugă un proiect vizând creşterea siguranţei în şcoli în zona urbană şi altul pentru crearea unui drum de acces prin cartierul Coresi care face legătura între străzile Hărmanului şi 13 Decembrie. Aceste şapte proiecte se ridică la valoarea totală de 26,45 milioane de euro.
Pe lângă acestea, se lucrează la finalizarea altor proiecte care prevăd realizarea unui centru de afaceri în Hălchiu, un centru social în Prejmer şi pentru construirea unui pod pest