Situaţia din Libia devine din ce în ce mai dramatică pentru locuitorii acestei ţări, dar şi pentru străinii care nu au fost încă evacuaţi. Ofensiva militară a forţelor fidele şefului statului, Muammar Gaddafi, s-a intensificat ieri, fiind consemnat un nou masacru, în oraşul Zawiya, unde manifestanţii împotriva regimului au fost atacaţi chiar şi cu rachete, iar conform martorilor au murit între 50 şi 100 de oameni.
Televiziunea Al Arabya a anunţat că Gaddafi urmăreşte, mai nou, desfăşurarea evenimentelor dintr-un buncăr din capitala Tripoli, unde a fost izolat de trupele fidele colonelului pentru a fi apărat.
Cei care se opun regimului câştigă însă teren pe zi ce trece, controlând anumite regiuni ale ţării, iar un atac pentru eliberarea capitalei ar putea avea loc în următoarele zile. Un bilanţ al morţilor consemnaţi de la începutul protestelor (15 februarie) variază între 600 şi 2.000.
Mii de persoane, evacuate în doar câteva zile
Mai multe ţări, printre care şi România, au trimis avioane sau ambarcaţiuni de evacuare a cetăţenilor aflaţi pe teritoriul Libiei. Potrivit MAE, până ieri fuseseră aduşi în ţară 112 înainte ca autorităţile române să trimită două avioane în acest scop. Două nave greceşti au plecat ieri din portul libian Benghazi evacuând până la 5.000 de persoane, majoritatea chinezi, iar alte avioane s-au îndreptat dinspre Europa spre Libia pentru evacuarea cetăţenilor UE.
Gaddafi, condamnat de toată lumea
SUA, UE şi chiar aripa nord-africană a organizaţiei teroriste Al Quaeda au condamnat măsurile de represiune luate de Gaddafi împotriva protestatarilor. „Gaddafi trebuie tras la răspundere pentru scandaloasa şi inacceptabila suferinţă şi vărsare de sânge“, a spus preşedintele american Obama.
UE a evitat să impună sancţiuni imediate dictatorului libian, dar a cerut oprirea violenţelor împotriv