De ce n-aţi oferi ca mărţişoare cărţi semnate de preaiubite autoare? Bucurie garantată pentru cine le primeşte! Mai ales că autoarele au cucerit de ani buni piaţa de carte a lumii: tirajele depăşesc zeci de milioane, o noutate se anunţă din vreme, orizontul de aşteptare o transformă rapid într-un bestseller ca să ajungă apoi longseller. Iată câteva noi apariţii ale unor autoare faimoase pe întreaga planetă pentru succesul lor.
Isabel Allendeare o serie de autor la Editura Humanitas fiction, care ne-a obişnuit să publice la începutul fiecărui an un titlu nou. De la "Casa spiritelor", scriitoarea şi-a creat un public, dornic să citească o nouă carte. Deşi în aproape toate Isabel Allende îşi povesteşte experienţe proprii şi istorii de familie în aceeaşi formulă, mereu la persoana I, reuşeşte să-şi surprindă cititorii de fiecare dată.
Cartea ei cutremurătoare este "Paula", relatând o întâmplare cumplită: fiica ei Paula a fost diagnosticată cu porfirie, o boală a sângelui rară, ce se manifestă printr-o comă profundă ce durează luni întregi. Veghindu-şi fiica, suspendată între viaţă şi moarte, Isabel Allende povesteşte tot ceea ce ar fi vrut să-i comunice pe rând şi aşezat, dacă soarta ar fi fost cea firească.
Multaşteptata continuare a romanului "Paula", probă că viaţa întrece devastator ficţiunea, "Suma zilelor", apare în sfârşit şi la noi. Isabel Allende comprimă anii ce trec după moartea Paulei, plini de alte drame ale copiilor ei, deveniţi la rândul lor părinţi. Am citit "Paula" cu inima strânsă de la o pagină la alta... "Suma zilelor" însă am citit-o pe nerăsuflate, răzbat în ea grijile de mamă şi bunică, alte istorii ale căsniciei sau ale prieteniei pline de haz.
"Suma zilelor" m-a convins că realismul magic nu este formulă de roman, ci ţine de natura autoarei: de la un capitol la altul, înţelegi că magia înseamnă comunicare empatică ş