Făina, zahărul, uleiul şi cartofii s-au scumpit cu peste 30% în perioada iulie 2010 - februarie 2011 arată indicele alimentar al ZF, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală.
Calculele ZF arată că per ansamblu preţurile celor 15 produse analizate au crescut în perioada iulie 2010 - februarie 2011 cu 16,8%. Pe de altă parte, pe zece dintre cele 15 categorii care intră in indexul ZF, Institutul Naţional de Statistică a afişat în perioada iulie 2010-ianuarie 2011 creşteri de preţ cuprinse între 0,3% la carne de porc şi 47,2% la cartofi, însă în medie preţurile nu au crescut cu mai mult de 10%.
ZF precizează că indexul alimentar pe care îl calculează începând din decembrie 2008 este realizat primar, jurnalistic, fără pretenţia de a fi un indicator statistic.
Ce spun producătorii?
Producătorii din industria alimentară recunosc că au majorat preţurile în ultimele opt luni, în condiţiile în care un mic jucător din industria laptelui spune că materia primă s-a scumpit cu 25%, dar preţurile la poarta fabricii nu au crescut cu mai mult de 5-6% în medie. "Impactul pe preţ a fost dat de comercianţi, de costul materiei prime care a sărit, şi abia apoi de procesatori", spune producătorul care a dorit să nu-i fie precizat numele. El a mai adăugat că în retail a existat în ultimul an presiunea foarte mare a promoţiilor, pentru care retailerii cer discounturi, astfel că marjele de profit în producţie sunt erodate.
Similar, reprezentanţii producătorului de zahăr Lemarco recunosc majorarea de preţ, ba mai mult, vorbesc despre noi posibile creşteri în viitorul apropiat.
"Da, preţul zahărului a crescut cu 30% şi va mai creşte. Mai există vreun produs care să se fi ieftinit?", a fost răspunsul lui Dan Popovici, director în cadrul producătorului de zahăr Lemarco, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa zahărului, cu afaceri d