„Benghazi, libertatea cu preţul sângelui” (Liberation). „Europa şi America studiază sancţiunile” (Corriere della Sera). „Aung San Suu Kyi, laureata premiului Nobel pentru Pace, nu ar opta niciodată pentru o strategie a violenţei pentru a aduce democraţia în Birmania” (La Croix).
Ziarele euro-franceze scriu despre luptele de stradă care au dus la eliberarea orașului libian Benghazi.
Cu un milion de locuitori, este al doilea oraş al Libiei după Tripoli, Benghazi, situat pe coasta mediteraneană în Estul ţării, a fost la începutul săptămânii teatrul unor teribile lupte de stradă, lupte povestite de trimişii speciali ai mai multor ziare.
Scenele de război sunt povestite de Le Monde în articolul intitulat „Cinci zile de teroare care au dus la căderea oraşului Benghazi”. Confruntările au durat până pe 23 februarie când sunetele de claxon şi strigătele de bucurie au luat locul rafalelor. „Benghazi este liber! Oraşul nu mai este controlat de armata libiană şi de poliţie ci de o mulţime disperată de muncitori, de profesori, de ingineri în petrochimie, de adolescenţi şi de militari care au dezertat cu arme cu tot”.
În Liberation articolul este intitulat „Benghazi, libertatea cu preţul sângelui”. Un preţ mare. Mult sânge a fost vărsat înainte de eliberarea oraşului unde se găseşte şi Spitalul Al-Jala, spital descris de trimisul special al ziarului Liberation drept „noul cartier general al ororii. Acolo au fost duşi morţii şi răniţii grav ai insurecţiei. Cadavre făcute bucăţi, membre dispersate…”, afirmă şeful secţiei de chirurgie, Dr. Abdallah. Acesta vrea să ne arate totul: morţii şi răniţii pentru care viaţa nu mai înseamnă decât bătăile inimii susţinute artificial. „Aceşti răniţi au fost îngrijiţi de asistente asiatice, indiene sau ucrainene. Munca lor a fost extraordinară. Din păcate, ambasadele ţărilor lor au decis repatrierea acestora. Or nu