Serviciul de Comunicaţii Speciale asigură mare parte din serviciile de transmitere a datelor despre mişcările tectonice la INFP.Serviciul a instalat în urmă cu un an un radioreleu însă "părintele" Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gh. Mărmureanu susţine că nu vom avea un cutremur mare până în 2040.
Mişcările plăcilor tectonice sunt anunţate mai nou către Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) prin radioreleul instalat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) Vrancea.
"Noi am montat acel releu acolo la Ploştina la solicitarea Institutului Naţional de Fizică a Pământului pentru a transmite acele date către centrul de la Bucureşti. Practic radiosemnalele se transmit prin acel releu. Întotdeauna vom asigura sprijin acestor acţiuni întrucât este vorba de siguranţă naţionalî până la urmă", ne-a declarat Cristian Dumitru, şeful departamentului Radio din cadrul STS Vrancea.
Şapte staţii de avertizare
Observatorul Seismologic de la Ploştina - Vrîncioaia are în dotare şapte staţii de avertizare a cutremurelor de pământ cu 25 de secunde înainte de producerea acestora. Sistemul constă de fapt în câţiva senzori instalaţi la adâncime în pământ la Ploştina, chiar pe locul unde se întâlnesc plăcile tectonice.
"Acum avem şapte astfel de staţii aici. Releul a fost montat de STS aici şi datele se transmit prin el la Bucureşti dar Institutul Naţional de Fizică a Pământului prelucrează toate datele", ne-a spus şi Ştefan Tătaru, şeful Observatorului Seismologic "dr. Cornelius Radu" din Ploştina - Vrîncioaia.
Proiectul privind sistemul de avertizare seismic în timp real de la Ploştina - Vrîncioaia priveşte atât avertizarea INFP cu 25 de secude înainte de producere a mişcărilor plăcilor tectonice cât şi blocarea conductelor de gaze, trecerea pe generator de current electric a sălilor de operaţii din to