Irlandezii sunt chemaţi azi la urne în cadrul alegerilor legislative. Comentatorii se aşteaptă la un vot ferm de sancţiune la adresa guvernului condus de Brian Cowen, care va deveni astfel prima victimă a crizei datoriilor din Europa. Sursa: Reuters
Circa 3,1 milioane de irlandezi sunt chemaţi la vot în cadrul scrutinului ce ar urma să confirme prăbuşirea partidului aflat la putere, Fianna Fail, care conduce ţara de 14 ani.
Toate sondajele anticipează o înfrângere umilitoare pentru formaţiunea de centru, victimă a colapsului fostului "Tigru Celtic", care supravieţuieşte în prezent numai datorită ajutorului Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Formaţiunea de opoziţie Fine Gael va câştiga cel mai probabil alegerile (fiind cotată de sondaje cu 38-40% din intenţiile de vot) dar este neclar deocamdată dacă va avea destule mandate pentru a guverna singură. Liderul acestei formaţiuni, Enda Kenny, ar urma să fie în acest caz noul premier al Irlandei.
Decontul pentru acordul cu UE şi FMI
Legislativele iau aspectul unui referendum asupra planului de salvare internaţional pentru Irlanda, semnat în noiembrie cu UE şi FMI, în valoare de 85 de miliarde de euro. Premierul Brian Cowen a acceptat acest program cu reticenţă, sub povara unui deficit public astronomic (32% din Produsul Intern Brut în 2010).
Planul de salvare a Irlandei este criticat de majoritatea populaţiei şi de partidele de opoziţie. Sondajele au arătat că cei mai mulţi irlandezi doresc renegocierea termenilor în care acordul a fost încheiat, iar grupările din opoziţie au promis că vor face chiar acest lucru în cazul în care vor câştiga alegerile.
În schimbul ajutorului internaţional, guvernul s-a angajat într-un dureros program de austeritate. Reducerile bugetare afectează pe toată lumea, inclusiv pe cei fără locuri de muncă, care îşi vor vedea ajut