Un manifest intitulat "Indignaţi-vă", scris de un distins intelectual francez care are 93 de ani. Manifestul are forma unei broşuri de 30 de pagini, costa 3 euro şi s-a vândut, mai precis într-un million două sute de mii de exemplare. Un adevărat fenomen, un succes "fenomenal" cum scrie săptămâna aceasta revista Le Nouvel Observateur. Iar unde există succes apare şi contestaţia, ba chiar şi polemicile.
Câteva cuvinte însa despre Stéphan Hessel, nascut 1917, cu origini evreiesti partea tatalui, absolvent al unei înalte scoli de administratie franceza. În anii ocupatiei naziste, el s-a angajat în rezistenta, iar dupa razboi a devenit diplomat si a participat la redactarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Printre altele el a fost si Ambasador al Frantei la Organizatia Natiunilor Unite.
Manifestul sau "Indignati-va!" a aparut în octombrie anul trecut în sudul Frantei, fiind publicat de un mic editor care nu-si imagina nici în visele sale cele mai generoase ca va putea vinde respectiva publicatie în sute de mii de exemplare si ca va acorda drepturi de traducere în peste 20 de tari. În general, în Franta, un succes de librarie se extinde dinspre Paris spre provincie, dar iata ca de data aceasta unda a pornit din provincie si a ajuns la Paris.
În brosura sa el spune câteva lucruri simple, si poate de aceea atâta lume le-a înteles si le-a acceptat. Stéphan Hessel, spune în esenta, urmatoarele: lumea de astazi este nedreapta, capitalismul a iesit de sub control, oamenii politici sunt de fapt teleghidati de marea finanta mondiala, vechile valori s-au pierdut si chiar si democratia pare sa nu mai faca de loc casa buna cu capitalismul. El le cere deci cetatenilor nu sa se revolte, ci sa se indigneze. Sa ne indignam pentru ca acest lucru îl putem face, spune intelectualul francez, si mai ales sa ne indignam fara sa recurgem la violenta.
Î